Followers

Friday, November 16, 2012

I Sekadar renungan... IAssalammualaikm..

Malam ni mahu bicara tentang hal-hal yang patut kita ambil tahu. Kadang-kadang kita manusia leka, lupa, lalai dengan ilmu-ilmu sebegini. Tak usah cakap orang.. saya pun kadang-kadang macm tu..

But I'm lucky ada seorang ibu yang sentiasa mngingati anak2 nya dalam hal2 islamik...

Pangkat, kedudukan dan harta hanya sementara. Jangan rasa diri hebat dan berkuasa bila tidur di dalam rumah yang besar, duduk dikerusi yang empuk didalam kereta mewah dan melancong ke luar negara berkali2 setahun. Kadang2, kita hairan kenapa seseorang itu sering melancong ke luar negara, tetapi belum pernah sekali pun mengerjakan ibadat wajib iaitu haji.

Namun, ada juga orang yang selalu menunaikan haji dan umrah, tetapi perangai tidak berubah2 dan tetap hidup dalam kelalaian. Sekarang ini, seakan timbul trend dikalangan orang Melayu Islam yang sering menunaikan umrah. Pergi ke kota Mekah macam pergi melancong. Pergi ke tanah suci kononnya hendak bertaubat dan mencari keredaan Allah SWT, tetapi apabila pulang tetap dengan perangai lama dengan mengumpat orang, mencaci orang dan lalai dengan keseronokan dunia.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita,antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir


Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula

******************************


Actually tujuan saya make a post this because tonight I don't know why Im so sad.. Sebak bila baca surah Yasin lepas magrib tadi..

Pagi tadi, I've got call from kawan di Johor, kawan sekerja saya dulu sudah kembali ke rahmatullah on 12hb Nov 2012.. I know she has a diseases dari dulu lagi. But i don't expect she leave us begitu cepat. Itu lah dinamakan jodoh maut ditangan Allah..  Tidak kira umur semuda mana, sekecil mana kalau DIA nak cabut nyawa kita sekarang pun boleh. 

Apa yang saya terkilan, knp baru hari ini saya dikhabarkan.. but never mind.... I pray for her here..

AL-FATIHAH


Assalammualaikm..0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Suck my Lolly